Pico-projektorer för back projection
Tekniska och praktiska lösningar för att utveckla Hjulstudion till en fungerande rullande transmediaarena, som både är inspelningsstudio för talat ljud (podcast och ljudbok) och uppspelning av video till publik utanför Hjulstudion.
Titta här på en kort video från fältet.
En viktig princip är att jag inte vill göra några permanenta installationer som är svåra att avlägsna den dag jag vill sälja husbilen vidare. Det enda större ingreppet är en liten lucka i väggen mellan garderoben och toalettutrymmmet. Det är för att skapa tillräckligt avstånd mellan projektorn och fönstret, så att bilden ska fylla upp hela rutan. Luckan går att stänga när den inte används.
–Back-projectionfilm på alla fönster förvandlas dem projektionsytor. Filmen ses på utsidanmen projiceras inifrån. Filmen är tunn men stark och är lätt att hantera utan att den får sprickor eller vecka. Den går inte att riva itu för hand. Jag valde Optilux från Ilmonte. Den är ogenomkinlig, svagt grå, i vanlig dagsljus vilket gör att den fungerar som insynsskydd.
F n har jag 3 fönster färdigställda, ett fönster på vardera långsidan samt ett (toalettfönstret) på baksidan. Jag har projektionsduk nog att i framtiden även täcka 3 mindre fönster samt de två öppningarna till lastrummen.
Så här ser fönstret ut inifrån, vid dagsljus vill säga. Filmen sitter fast vid fönsterramenmed självhäftande kardborrkuddar. Den är lätt att plocka ner och förvara rullad runt en stabil papprulle.
Jag har f n 3 s k picoprojektorer, dvs projektorer med kort projektionsavstånd.
installation av 3 st s k picoprojektorer, dvs projektorer med kort projektionsavstånd.
Att tänka på vid back projection är att filerna blir spegelvända när de betraktas bakifrån. Det behöver inte betyda något utom när man har text i filmerna. Vissa projektorer kan ställa in visningsläget både spegelvänt och upp och ner, men inte alla. Då får man i stället flippa videofilen i redigeringen. Det ställer till det ifall man har flera projektorer hopkopplade med hdmi-splitter, då det ju är samma fil som sänds.
Projektorerna är små, lätta och enkelt flyttbara (kan tejpas på plats eller knytas med gummispännband). Idealt har de både batteri- och ac-drift. Absolut bör de ha audiouttag till högtalare på utsidan, eftersom jag sänder utåt genom karossen..
De tre projektorerna på bilden ovan kan jämföras med nyckeln till husbilen. Den tjockaste är ca 4 cm hög. Den längst till höger, Samsung SPH03, har jag haft i många år och bl a använt till att projicera video av min dåvarande tryffelgris Carmen, på trädstammar ute i skogen. Jag har också använt den i berättarföreställningar, då jag projicerat bilder på mig själv under berättandet. Den ryms lätt i ena handflatan vilket är super i performancesituationer.
Samsungen har varit en kär leksak, mycket nätt och behändig. Den har laddningsbart batteri och kan alltså köras flera timmar utan sladd. Den fokuserar på upp till 3 meters avstånd och får då en bildbredd på 172 cm. Den kan både anslutas med hdmi direkt till dator, men har även ett mindre internt minne samt uttag för minneskort, ett mini-sd. Den har separat audio-utgång till extern högtalare. Tyvärr är den lite nyckfull i uppspelningen av videofiler från minnet, vissa filer spelas helt enkelt inte upp. Jag tror det har att göra med en övre gräns i storlek, men har inte lyckats utröna exakt hur. Det händer inte när man projicerar via hdmi.
Bilden kan vändas sidledes och upp och ner. Det finns extern audioutgång.
Denna projektor manövreras med pyttesmå touchkonroller på apparatens ovansida. De är osynliga tills man träffar dem med fingret, då de lyser lila. Det är naturligtvis krångligt eftersom man oftast har mörkt i rummet när man projicerar. Där var det nån konstruktör som inte tänkte tillräckligt långt. När man lärt känna den fungerar det bra, men resan dit är kantad med svordomar.
Denna projektor tillverkas inte längre, men med lite tur kan man finna den begagnad.
Den översta är en Vivitek Qumi HD, en mycket ljusstark projektor som klarar lite längre avstånd och ger bredare bild. Den har också några år på nacken (tillverkad 2011) men finns att köpa i modernare upplagor. Det finns inbyggt uppladdningsbart batteri, men jag upplever drifttiden mycket kort. Bilden kan vändas och det finns audioutgång. Den kan både kopplas till hdmi och usb. De möjligheterna är tyvärr mycket svåråtkomliga, kommunikationen kan ske både med fjärrkontroll och touchknappar på ovansidan, men det tog mig flera dagar att utröna hur, och manualen gav ingen hjälp. Många svordomar även här.
Lättast att använda är Anderson PDX1100. Den har nämligen inga inställningsmöjligheter alls. Man kopplar den via hdmi till datorn och den spelar lydigt upp den fil som datorskärmen visar. Mycket enkelt. Men svära får man ändå tillfälle till eftersom den inte har någon adioutgång, inget usb-uttag och inte heller kan vända bilden. Så enkelheten innebär begränsningar. Och tyvärr har den inte heller batteridrift vilket begränsar användningen till de platser där det finns nätanslutning.
Enklast hade naturligtvis varit att ha exakt likadana projektorer. Men det är ju inte alltid nödvändigt att spela upp åt tre riktningar samtidigt. Faktum är att det inte så ofta är möjligt, pga ljusförhållanden eller publikens rörelsemönster. Då kan det i stället vara enfördel med olikatyper av projektorer.
-Hdmi-splittern från laptopen kopplar ihop de olika projektorerna att spela upp samma fil på en gång. Just denna som visas här ville inte fungera med alla tre projektorerna samtidigt, trots att den har 4 utgångar. Jag har ännu inte klurat ut vad det beror på, om det ligger i laptopen eller i splittern. . Splittern har separat strömförsörjning vilket borde göra den starkare. Å andra sidan är ac ström inte alltid tillgängligt i husbilen.
– Installation av utåtriktade högtalare, med bluetooth och batteridrift. Jag har två stycken men har hittills bara använt en åt gången. Jag vill vara diskret och inte invadera omgivningen med störande ljud. Samtidigt ska ju ljudet från videon vara tillräckligt tydligt för att nå de som står omkring och tittar. Den ena högtalaren är rullbar och tål utomhusväder. Samtidigt finns risken för stöld ifall den står synlig. Jag kan ju inte alltid bevaka grejerna.
Jag beslöt mig för att använda en mindre bluetoothspeaker (Ikea) som jag kan ställa antingen i lastrummet eller i utrymmet för toakassetten som har en lucka ut mot utsidan. Problemet kvarstår: luckorna måste vara öppna för att ljudet ska höras. Hur förankrar jag högtalarna så det inte kan stjälas? Lösningen blev till slut ett kabellås för cykel. Jag är inte nöjd med den lösning utan ska i stället montera perforerade innerluckor som ljudet går igenom.
Allt detta handlar mycket även om rörligheten. Allt jag installerar ska sitta så fast att det inte tar evigheter att packa ihop och köra iväg. Alltså helst inga lösa saker ute på marken. Samtidigt ska det som finns inombords vara löstagbart så jag kan packa ner det. Utrymmet är litet och jag måste själv få plats.
Inte bara det. Som det är för tillfället kan jag inte ha filmvisning och besökare på samma gång. När projektorerna är riggade finns knappt plats ens för mig. F n är det endast toalettprojektorn, som projicerar i bakrutan, som har eget projektorrum och kan vara igång samtidigt som jag har besök.
– Montering av markis på ena långsidan utvändigt. Bildprojiceringen kräver någorlunda mörk omgivning. Markisen skapar ljusavskärmning både från himmel och gatlyktor men skapar även ett litet publikrum. På tre sidor kan den dessutom täckas in med tygväggar/draperier fall visningsrummet ska vara mer intimt eller avskärmat.
Hela detta arbete med projiceringsutveckling har möjliggjorts tack vare prototypstöd och förtroende från BOOST Hbg.