Konstiga samband 1: frukost + sexdebut, övervikt + skilsmässa
Det roar mig alltid att läsa om vetenskapliga studier som kommit fram till märkliga samband. Idag läste jag på Sydsvenskan att det finns ett samband mellan dåliga frukostvanor och tidig sexdebut bland tonåringar i Japan.
Studien slår fast att ”stabila familjeförhållanden avskräcker från tidigt sex.
– De som är missnöjda med sina föräldrar, till exempel för att de inte lagar frukost, kan hitta ett sätt att ge utlopp för sin frustration genom sex, sade forskningsledaren Kunio Kitamura, Chef för Japans familjeplaneringsorganisation.”
Hur smarta är egentligen vetenskapsmän? Det är fullt tänkbart att förklaringen är den omvända: Tidigt sexdebut leder till frukostslarv. Är inte det mera logiskt? Man har varit igång hela natten och missar frukosten.
En annan favorit är en dansk studie som påstår sig bevisa att skilsmässor är mindre vanliga bland överviktiga (danska) par än bland normal- eller underviktiga. Jaha, och varför då? Ja det är upp till det kreativa sinnet att fantisera kring.
Kanske är överviktiga rädda för att dom inte ska hitta nån ny och håller därför till godo med vad de har? (En cynisk tolkning.) Eller kanske har överviktiga från början förälskat sig i själen som bor i den runda kroppen, de älskar den sanna varelsen, inte dess yta? (En mer romantisk tolkning.) Eller kanske är feta personer rent allmänt mer kärleksbegåvade än de magra typerna?
Nu börjar komplikationerna dyka upp i mitt kritiska sinne. Gäller studien endast par där båda har samma vikttyp? Hur blir det bland par där den ena är överviktig och den andra mager? Är det de magra som bryter upp och de feta som blir övergivna? Eller skiljer sig de feta för att de hittat en annan ännu fetare partner som de hellre vill känna sig lite magrare ihop med?
Och vad händer med de magra när de blivit ensamma? Tröstäter de och blir feta och blir sedan lyckliga och nöjda i nästa äktenskap?
Ja så där kan man hålla på och grubbla. Det verkar som om denna typ av vetenskapliga resultat har väldigt kreativa effekter på ens fantiserande. Kanske är vetenskapliga småstudier i själva verket en typ av poesi, som framkallar dagdrömmeri mer än reella förändringar i livsstil?
Nå i så fall… kunde vetenskapsrapporter bli en ny litterär genre, som förfinade sina metoder att stimulera till kreativt skapande bland läsarna?
Ja, det är ofta det kommer fram forskning där de som forskar verkar ha blandat ihop det där med orsak och verkan på ett mycket märkligt sätt.
Vilket är orsak, och vilket är verkan?
Ja, sånt kan man grubbla på…
Vad gäller de överviktiga så kan det förstås ha många orsaker.
En anledning till övervikt är att fettet är ett känslomässigt skydd, att man skapar en artificiell trygghet av fettvävnad. Feta människor är som regel mer osäkra på sig själva, och vågar int ei lika hög grad bryta sig loss ur en dålig relation. Inte minst för att de kanske inte tror att de kan hitta någon ny som passar bättre.
Feta kanske är latare än genomsnittet, att de helt enkelt inte orkar ta sig ansträngningen som det innebär att skapa en ny livssituation.
Ja, grubbla kan man göra.
Intressant frågeställning också det där med om bara den ena är fet. Vad händer då?
Hej Carl Johan,
Fast egentligen tror jag inte det är forskarna så mycket som journalister och redigerare som vill ha fram en läsvärd notis och inte bryr sig så mycket om vetenskapsteori.
Men visst, de skolar därigenom också till ett slarvigt tänkande. Det handlar inte bara om orsak och verkan i två grejers relation till varandra. Båda kanske är resultatet av en tredje som inte ens är nämnd.
Hejhej! Ett litet besök hos dig. Hoppsan då hur hamna jag här? Kanske bäst att kila vidare ifall ägaren blir ilsken av objudna gäster? Ha det bra.
Jag blir inte ilsken! Trevliga gäster får vara hur objudna som helst 🙂