Carmens museum öppnar snart
Den 7 oktober, på Tjörnarps Kulturnatt, invigs Tryffelgrisen Carmens Arkeologiska Museum.
Under sin tid hos mig – från 6 veckors ålder tills hon dog i april 2008 – genomgick Carmen en utbildning till tryffelgris. Det var en vindlande karriär eftersom någon vild tryffel hittills inte stått att finna i Skåne. Hon fick prova på den ena sysselsättningen efter den andra, allt under det hon själv fortsatte ett utöva den verksamhet som är naturligast för en gris: att böka.
Som ren biprodukt av livet i övrigt dök det ena föremålet efter det andra upp ur den djupgrävda mark som hon, bit efter bit, intog. Rent skräp, som glasskärvor och ruttnande brädbitar, slängde jag direkt. Men andra mer fantasieggande föremål stoppade jag i en balja.
Baljan blev stående även efter Carmens död, men i somras, 3 år senare, stod jag inför valet: slänga? eller göra nåt av? Idén uppstod att göra en utställning där Carmens fynd exponeras för den bredare allmänhet som, om inte direkt strömmar, så åtminstone droppar förbi Kyrkbyn i Tjörnarp.
Nu hänger fyndsamlingen, monterad i en gammal fönsterram, längs vägkanten intill den skogshage som var Carmens sista hem.
Inne mellan träden kommer jag att ställa olika skulpturer föreställande Carmen. Hur många det blir får vi se efter hand. Den första är av plåt och en avbild av Carmens silhuett i naturlig storlek. Den har redan börjat rosta vackert.
Tanken är att utställningen ska vara permanent (hur permanent nu något kan vara i en skogshage). Den är i vart fall gjord för att inte bara tåla utan dessutom förskönas av ur och skur.
Vid festliga tillfällen spänner jag en grisformad skärm mellan träden där ett bildspel visar bilder av Carmen. En grisbio. Eller susograf som Carmen skulle ha propsat på att kalla det. Medveten som hon var, att det latinska ordet för gris är sus.